marți, 3 aprilie 2012

MAIDANUL CU DRAGOSTE



Cand citesti o carte buna la varsta nepotrivita e ca si cum ai te-ai dezvirgina in sala de asteptare a garii de Nord. Ca sa repar gresala am recitit acum maidanul cu dragoste. O carte absolut savuroasa despre:
VIATA
"Unii plecau la carciuma sa se imbete ieftin cu tuica, unii se plictiseau langa plozi iar altii incheiau cu o paruiala cu consoarta sau o tavalire prin praf sau mocirla  dupa cum era anotimpul."
MOARTE
"Trenul prinsese in bariera o lucratoare cu copilul in brate. Copilul scapase si striga mama-mama in timp ce acarii adunau bucati de carne într-un sac: capul cu picioarele laolalta cu inima smulsa printre coapse si aruncau cu pietre in cainii care lingeau sangele sau cautau o bucata uita intre sine".
APUCATURI
''cand nu vroiau sa se dezbrace singure si sa sa se expuna goale soborului de tate, erau rasturnate pe marginea patului crucificate in timp ce Safta le despartea picioarele si le cerceta toate tainele fapturii. In urma, cumetrele erau poreclite dupa impresia ce-o lasa fructul crud sau rascopt al corpului: Cocosel, Smochina, Vrabioara, Mugurel, Gura iadului"

DRAGOSTEA  CURATA 
"fata ce rosea altadata si refuzase sa-mi arate piciorul mai sus de genunchi, tremura acum langa mine scuturata de dorinta... cu linia soldurilor sarutate numai de soare, imi apasa obrazul pe sacul mic carnos si zvacnitor ca si cum ar fi fost inchisa in el o pasare nerabdatoare sa sparga colivia cu zbateri egale si puternice."
DRAGOSTEA PERVERITA
"Flacaul s-a aplecat peste stapana, i-a bagat palmele pe sub coapse si a ridicat-o ca pe o povara scumpa. O data cu tipatul bestial al trupurilor inclestate pe covor l-am  vazut pe Tino, barbatul ei, guitand si topaind in jurul celor doi care oficiau dragoste."
GELOZIE
" o vorba ca asta, ca ti se culca nevasta cu altul te arde la ficati de nu mai judeci; am crezut-o si eu ca m-a perpelit de-mi simt inima ca o buba coapata si-am venit sa va prind in ticalosie si sa va lovesc la mir cu barda." 
SENSUL VIETII
Puscariasul frumos de pe Grand ii spuse lui gospodin: Dragoste si moarte altceva nu exista pe lume!
SOLIDARITATE MASCULINA
"cum sa nu plece fa cand ne-a aflat marsavia? Fa Safto mestera in cantec si in dragoste usca-ti-s-ar sanii pana o face rusul pantofi de moarta din ei, ca ne-ai mancat norocul la amandoi. Plecasi Gore si ma lasasi cu cioropina ta manca-i-ar ciorile puiul rosu al cucului  ".
CREDINTA
Curvele batrane isi dezgoleau sanii si maturau cu ei, impuri si scofalciti lespezile de piatra ori cadeau cu frntea la picioarele Crucificatului. Destinul altarului se impletise cu Destinul caselor cu fete incat ele au fost daramate odata amestecand pietrele altarului cu farame din ligheanele de tabla in care profesionistele se spalau dupa fiecare cricificare.
JUSTITIE
Nepoftiti ca si acum, reprezentantii ordinii  publice apareau intotdeauna prea tarziu, sa incurce lucrurile mai rau,sa agite spiritele aia domolite si sa inhate la norocul din gramada cati insi tarandu-i de madulare cu capetele sparte in bolovani, pana la comisariat. 

4 comentarii:

Joker spunea...

Maidanul cu dragoste e totuna cu când am fost io impresionat în prima seară şi i-am zis ei:"Ia uite câte stele pe cer,Căcălău"?
:)

Anonim spunea...

Si eu cam tot pe atunci am citit cartea.faza e ca am tot cautat partea a doua si a treia din trilogie si nu le-am gasit.Intre timp am citit Chira Chiralina si Nerantula de Panait Istrati din acceasi lume a mahalalelor de inceput de secol-carti vii ca o muscatura din care a tisnit sange.

ILUZIA spunea...

@ Clara: n-am citit Nerantula. o caut zilele astea.

Anonim spunea...

http://ebibliophil.bjvaslui.ro/virtual/multimedia/IstratiPanait-ChiraChiralina/IstratiPanait-ChiraChiralina.pdf

nu e cea mai fericita varianta dar e citibila :-)
Sunt amandoua acolo. Nerantula e prima.