marți, 10 iunie 2014

SUNT MANDRU CA


O ingrozitoare epidemie de inteligenta a invadat in ultimul timp internetul. Se manifesta prin descoperirea masiva de chichite lingvistice de catre oameni care se vor originali cu orice pret. Si pentru ca e desuet sa mai fii nazistul gramaticii, jde blogari sau utililizatori de postari pe net si-au zis ca e cazul sa inventeze nazistul semanticii. Ultima moda in materie: "SUNT MANDRU DE". Incerc sa fac exceptie de faptul ca brusc, dar brusc zeci de oameni si-au dat seama ca "mandria reprezinta o chestie care tine de realizarile personale". Nu am timpul necesar sa vad al cui articol a fost primul sau printre primele in acest sens dar pot sa constat ca minim 10 blogari din aia cu vizualizari multe au facut aceasta descoperire in decurs de o saptamana. Bai oameni, cuvantul asta se folosea asa anapoda cam de cand s-au inventat sloganele politice, adica cam de cand ii dadeau lui Kogalniceanu flocii iar voi v-ati dat brusc seama, asa in gasca ca dexul spune ca "Sentiment al demnității și onoarei proprii ". Ei bine nu aveti dreptate si o sa va spun cat pot eu de fara dex de ce. 
1) pentru ca acelasi dex pe care il invocati ori de cate ori se gaseste cineva sa va contrazica si la care dati repede cu linkul spune si ca "Sentiment de mulțumire, de satisfacție, de plăcere, de bucurie; ceea ce produce mulțumire, satisfacție, plăcere, bucurie"-fara sa specifice ca sursa trebuie sa fie prostul care o simte.
2) pentru ca in contextul de actualitate Halep lumea il foloseste in sens figurat pentru a desmna un sentiment de aderare la sentimentul ei, al celei care este indreptatita sa-l simta, al Simonei in speta noastra.La fel cum folosim si "retardat" , "sinistru" si bou fara a ne referi la persoane cu dezabilitati care ne sperie si animale. 
3) pentru ca " ma aflu in acelasi spatiu geografic" cu un castigator este mai mult decat sa nu ma aflu. Pentru ca nu am nici un merit ca sunt roman sau alta natie si totusi cand se canta imnul si steagul nostru se ridica cel mai sus mi se ridica si mie un sentiment care se poate numi si mandrie. Sau si altfel dca vreti voi astia nazistii semanticii.
4) pentru ca tenis sau politica si nu fotbal.- ca daca e vorba de Halep nu poate fi mandrie si nici nu-i multumim ca ce pula noastra avem noi in comun cu ea; dar daca nu se califica nationala de fotbal putem sa le luam mamele la pula ca avem dreptul ca doar platim bilet la meci si ei joaca pentru noi ca ursul tiganesc.
5) pentru ca atunci  cand calatorim in lume si auzim roman= hot, violator, alba-neagra, maidanezi sarim de 5 m in sus ca nu ne identificam cu ei, ca noi suntem ok, ca ne discrimineaza Franta si Italia dar nu am auzit nici un protest la < Romania= Nadia, Brncusi, bravo>, nici unul nu a sarit sa spuna "va rog ma scuzati dar nu vreau sa fiu identificat cu ei, eu sunt doar un Costel care care fura curent, traieste din alocatia copilului sin-am nici o realizare personala si nu vreau sa fiu privit cu indulgenta pentru conationalitatea mea cu Eliade"
Si nu in ultimul rand pentru ca da, ce pula mea daca e castige cineva orice si acel cineva sa intampla sa fie roman ma bucur un pic mai mult decat daca e ungur congolez.
 Asta e unul dintre putinele lucruri pe care ar trebui sa le copiem de la americani

5 comentarii:

boemul spunea...

sunt mândru că împart blogosfera cu tine :))

Mucegai spunea...

corect, boemul mi-a luat mandria de la gura!

ILUZIA spunea...

multumesc stimati domni!

Mucegai spunea...

Multumeste-i Sfintei Beri aducatoare de idei!

dinu roman spunea...

absolut corect. absolut.